XVI ФЕСТИВАЛ НА БЕЛИЯ ЩЪРКЕЛ

XVI Фестивал на Белия щъркел, с. Белозем - 13 май 2023 г.
За шестнадесети пореден път НЧ "Просвета 1909 г.", Кметство с. Белозем, Община Раковски, , ОУ "Гео Милев" и СНЦ „Зелени Балкани" ще са домакини на фестивала на Белия щъркел. Мероприятието ще бъде официално открито на 13 май /събота/ от 10 ч. в парка на Белия щъркел, с. Белозем, община Раковски. И отново ще бъде под патронажа на МОСВ
Селото е разположено на 30 км от Пловдив по Автомагистрала „Тракия”, в посока Бургас и на 1 км от самата магистрала. Има удобен автобусен и жп транспорт.
Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската федерация "ЕВРОНАТУР" обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. През 2012 г. с. Белозем имаше честта да бъде и домакин на международна среща на представителите на Мрежата от Европейски села на Белия щъркел. Подобни събития се провеждат и в останалите 14 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.
По време на тазгодишния фестивал всеки ще има възможност да се наслади на изпълненията на многобройните участници във фестивала, да посети щандове за плетива, сувенири и продукти от местни производители в парка на Белия щъркел, да научи как се създава ферма за калифорнийски червеи и био градинка за билки в двора на училището, да надникне в дневника на децата за 20-те щъркелови семейства, избрали за свой дом покрива на училището, да види етнографската сбирка и Информационен център на Белия щъркел, да си направи снимка за спомен с "белоземско щъркелово семейство", да се потопи в атмосферата на Влажна зона "Кисимови дупки".
Не на последно място имате възможност да се включите и в Международен ученически конкурс „Животът на един щъркел“, организиран от Детско онлайн списание "Щъркел", ОУ "Гео Милев", Католическа църква "Свети Франциск от Асизи", кметство с. Белозем, НЧ "Просвета 1909г.", с партньорството на Федерация "Зелени Балкани" .
Повече за конкурса можете да научите от тук - http://storks.biz/news/jivotat-na-edin-shtarkel
Фестивалът вече е традиция, утвърждаваща Белозем като своеобразна туристическа дестинация.
ХVI фестивал на Белия щъркел в Белозем се организира от  Народно Читалище "Просвета 1909 г.", Община Раковски, Кметство с. Белозем, СНЦ "Зелени Балкани"   и ОУ "Гео Милев" - с. Белозем.
Под патронажа на МОСВ

Заявки за участие се приемат до 30 април 2023 година
на адрес:
с. Белозем 4130
община Раковски 
област Пловдив
НЧ "Просвета 1909г."
email: prosveta-1909@abv.bg
НЧ "Просвета 1909г." - тел.0898/771097
За повече информация може да следите събитието във facebook или на сайта на www.greenbalkans.org
Сподели този обект:
c.Белозем 
Източник:
greenbalkans.org