Новини

XV ФЕСТИВАЛ НА БЕЛИЯ ЩЪРКЕЛ

За петнадесети пореден път НЧ „Просвета 1909 г." с. Белозем, Община Раковски, Кметство село Белозем, ОУ "Гео Милев" и СНЦ „Зелени Балкани" ще са домакини на фестивала на Белия щъркел.
Официалното откриване е на 15 май (събота) 2021 г. от 10 ч. в парка на Белия щъркел, с. Белозем, община Раковски.

Фокус на фестивала е презентацията „Туристически маршрути за белия щъркел в Белозем”

Всеки ще има възможност да чуе изпълненията на много участници, да посети щандове за плетива, сувенири и продукти от местни производители в парка на Белия щъркел, да научи как се създава ферма за калифорнийски червеи и био градинка за билки в двора на училището, да надникне в дневника на децата за 20-те щъркелови семейства, избрали за свой дом покрива на училището, да види етнографската сбирка и експозицията на селата от мрежата „Европейско село на щъркелите" в Информационния център на белия щъркел, да се повози на екологични превозни средства, да си направи снимка за спомен с „белоземско щъркелово семейство", да се потопи в атмосферата на Влажна зона „Кисимови дупки".
Ще бъдат наградени участниците в Международния  конкурс за детска рисунка  „Животът на един щъркел“, организиран от ОУ „Гео Милев", общ. Рковски,  Католическа църква „Свети Франциск от Асизи" , кметство Белозем, в партньорството с Федерация СНЦ „Зелени Балкани".
Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация „EuroNatur" обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. През 2012 г. с. Белозем имаше честта да бъде и домакин на международна среща на представителите на Мрежата от Европейски села на Белия щъркел. Подобни събития се провеждат и в останалите 14 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.

Заявки за участие се приемат до 05 май 2021 година на адрес: с. Белозем 4130, ул. "Родопи" 40, община Раковски, област Пловдив
НЧ "Просвета 1909г." - email: prosveta-1909@abv.bg; тел. 0898/771097; Фейсбук станица "Просвета Белозем" 


Фестивалът се организира от Народно читалище "Просвета 1909 г.", Община Раковски, Кметство на с. Белозем,   СНЦ "Зелени Балкани" и  ОУ "Гео Милев" - с. Белозем.
Под патронажа на Министерство на околната среда и водите.