Новини

***

Официално откриване на информационен център „Белозем - Европейското село на белия щъркел“

Септ. 25, 2019
Центъра е изграден от Читалище ,,Просвета 1909“, кметство с. Белозем и Община Раковски, с подкрепата на Зелени Балкани.
 
Церемонията по откриването на Информационен Център „Белозем – Европейско село на белия щъркел“ се състоя на 23 септември от 18,30 часа на централния площад в селото, пред сградата на бившия Битов комбинат, където е разположен инфо-центъра. Събитието беше почетено от кмета на община Раковски, а местния свещеник освети помещението. Приветствия към присъстващите отправиха кмета на община Раковски, кмета на с. Белозем и представител на Зелени Балкани. Центъра е изграден от НЧ ,,Просвета 1909“, с. Белозем в партньорство с кметство с. Белозем и Зелени Балкани в рамките на международен проект финансиран от германската фондация ЕвроНатур (www.euronatur.org). Общински съвет град Раковски, предостави на Читалището помещение което да се използва за целите на Информационния Център. Събитието бе част от традиционния Събор ,,Родова среща 2019“ който се проведе в Белозем от 21 до 23 септември.
 
Информационния Център ще представя на гостите на Белозем любопитни факти за обичаните птици и инициативата „Европейски села на щъркелите“, обединяваща към момента 15 села от 15 държави. През 2005 г., селото е включено в Мрежата на Европейските села на белия щъркел, от германската фондация ЕвроНатур (www.euronatur.org). От тогава, местните общности в лицето на Кметството, Читалището, Училище ,,Гео Милев“ – Белозем (чийто покрив приютява колония от 20 гнезда на щъркели) и др., изпълняват природозащитни дейности за опазването на щъркелите и техните местообитания, като редица от тях са първи за страната: маркиране с цветни пръстени и сателитни предаватели, възстановяване на местообитания, почистване и обезопасяване на гнезда и др. През 2015 г. е изготвен ,,Местен План за Действие на Европейско Село на Щъркелите – Белозем“, в който са предвидени редица дейности включително и създаването на Музей на щъркелите в Белозем. Така, днес една от целите на Плана е постигната и в Информационния център, експозиция от табла, картини, макети  и други информационни материали, представя на посетителите различни особености за една от най обичаните птици – белия щъркел и Мрежата на Европейските села на белия щъркел. Центърът ще подпомогне екологичното образование в региона чрез извънкласни дейности.
 
Последователната работа в тази насока получава признание и през 2019 г., когато традиционния за селото „Фестивал на белия щъркел“, е асоцииран към официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

За контакти:
Елена Узунова - НЧ ,,Просвета 1909" с. Белозем, тел: 0898771097; e-mail: prosveta-1909@abv.bg
Димитър Попов - Зелени Балкани, тел: 0885 108712; е-mail: dpopov@greenbalkans.org