Белозем - Европейско село на белия щъркел в България

Районът на днешен Белозем е привличал хората и щъркелите още от най-дълбока древност. Близостта на река Марица, традиционните оризища и вековната дъбова гора, съществувала до началото на миналия век, са сред най-вероятните причини мястото да бъде така предпочитано от щъркелите и да приютява тяхна колония до наши дни. През 2005 г. селото е номинирано от сдружение „Зелени Балкани“ и получава престижната титла „Европейско село на белия щъркел“ от германската фондация EuroNatur. Така Белозем се присъединява към Мрежата на Европейските села на щъркелите (www.storkvillages.net ), която e основана и се координира от EuroNatur (www.euronatur.org ).Селищата от Мрежата са станали пример за хармонично съжителство между хора и дива природа. През годините, откакто Белозем получи титлата „Европейско село на белия щъркел“, броят на гнездата на щъркели в селото се е увеличил от 25 до 46 – една положителна тенденция, която за съжаление не обхваща цяла Европа!

Фестивал на Белия Щъркел

В с . Белозем, като част от международна инициатива ”Европейско село на белия щъркел” се провежда „Фестивалът на Белия щъркел“ от 2005 г. когато селото е обявено за Европейско село на белия щъркел в България.  Връчването на приза на с. Белозем за ”Европейско село на белия щъркел” през 2005 се състоя по време на Първия Фестивал на Белия Щъркел. От тогава Фестивалът се провежда ежегодно през месец май. Фестивалът на „Белия щъркел” се е превърнал в традиционен празник, не само за жителите на селото, но и за гражданите на цялата община.Основни участници във фестивала са деца и ученици, не само от Белозем но и от целия регион, които представят на сцената песни, танци, театрални и творчески изкуства, игри и други забавления. Местни производители на земеделска и селскостопанска продукция предлагат домашни, и традиционни храни, и продукции от района. Ориз, брашно, пчелен мед и други пчелни продукти, зеленчуци, ягоди и други могат да бъдат закупени от посетителите. По време на фестивала, от Зелени Балкани традиционно се организира информационен и образователен щанд които представя пред гостите и участниците във Фестивала опазването на белия щъркел, особеностите от неговата екология, значението му за биологичното разнообразие и дейностите които се извършват в Белозем като част от инициативата ,,Европейско село на белия щъркел”.
През месец май 2012 Белозем е домакин на Международен фестивал на белия щъркел, в които участват представители на Европейската Мрежа на Селата на Щъркелите от няколко различни държави.

ОУ „Гео Милев“, с Белозем спечели поредния си проект към немската фондация ЕвроНатур - "ЗЕЛЕНА УЧИЛИЩНА ГРАДИНКА"

ОУ „Гео Милев“, с Белозем спечели поредния си проект  към немската фондация ЕвроНатур! За да се повтори успешният проект за училищна градина “Frutti per la Biosfera“ Образование по околна среда за защита на климата и храненето в Сицилия (до 2019) на по-широка пространствена скала ЕвроНатур започва реализирането на нови проекти по училищните градини, което ще доведе до създаване на градините на техните партньори от Мрежата на Европейските Села на Белия Щъркел.Главната дейност на проекта е градинарстване в училищата. За да се стимулира природно-съобразно образование ЕвроНатур и нейните партньори предизвикат интерес към местни, регионални, сезонни и органични продукти, като плодове и зеленчуци. Като допълнение учениците ще посетят райони, където се отглеждат домашни животни и ще се зароди фестивалът по прибиране на реколтата, където може да се включи фермерския пазар. Като цяло това ще доведе до повишаване на интерес към здравословното, сезонно хранене и връзката с целесъобразни фермерски практики, запазване на биоразнообразието, екосистемни услуги и на човешкото същество.Училищните градини са отделени места на територията на училището или близо до него, с насадени лехи, за които редовно ще се грижат ученици. Те представляват едно специфично допълнително градинарско опитно поле – извън класната стая, което дава пространство за опит, усещания и експeрименти, предизвиква изцяло умовете, сърцата и ръцете на учениците.Приложението на училищните градини може да бъде доста различно в зависимост от ситуацията на място и от целите на проекта. Те не са само места за градински цели, за да се отгледат местни, сезонни и органични плодове и зеленчуци. Училищните градини също така могат да се използват например за обучение по околна среда, за обичайно преподаване, за изкуства и през свободното време.